English EN French FR German DE Russian RU Spanish ES Ukrainian UK

Панельна дискусія «Подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі»

Панельна дискусія «Подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі»

Викладачі кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Факультету міжнародних відносин взяли участь у панельній дискусії щодо подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі. Модератором заходу виступила доцент кафедри, адвокатка, консультантка Гельсінської фундації з прав людини Наталія Аляб’єва.
Панельна дискусія «Подолання наслідків збройного конфлікту на Донбасі за допомогою забезпечення права на соціальний захист осіб, які отримали поранення» була організована Гельсінською фундацією з прав людини, Польща, при підтримці Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації безпеки і співробітництва в Європі.
Під час панельної дискусії спікерами виступили: директор з міжнародних програм Гельсінської фундації з прав людини Ленур Керімов; регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Донецькій та Луганській областях Володимир Єлець; керівник Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації Донецької області Вадим Лях та представники інших структурних підрозділів військово-цивільних адміністрацій Донецької області. Також серед учасників дискусії завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства ФМВ Ольга Стрєльцова та доцент кафедри Світлана Патюк.
Основною тематикою заходу стало обговорення ефективності застосування Європейської соціальної хартії до окремих вразливих груп населення, а саме: цивільних осіб, які перебували у полоні та одержали інвалідність, непрацездатних членів сімей цивільних осіб, які загинули у збройному конфлікті.
Особливий фокус учасники дискусії зробили на тому, що законодавство України регулює та гарантує права військовослужбовців, проте містить численні прогалини щодо цивільного населення, права якого порушені. Спікери наголосили на необхідності забезпечення конституційних прав і свобод українських громадян під час військових дій та при подоланні їх негативних наслідків, проаналізувавши норми Європейської соціальної хартії, міжнародного гуманітарного права та чинного національного законодавства.

Залишити відповідь