English EN French FR German DE Russian RU Spanish ES Ukrainian UK

На ФМВ відбулась лекція-дискусія з видатним економістом, професором Чиказького університету Костянтином Соніним

На ФМВ відбулась лекція-дискусія з видатним економістом, професором Чиказького університету Костянтином Соніним

Видатний економіст, професор Чиказького університету Костянтин Сонін прочитав англійською мовою лекцію для студентів Факультету міжнародних відносин.

Під час лекції «Економіка і політика розвитку України після війни» Костянтин Сонін розкрив тонкощі світової економіки, її процесів, особливостей й актуальних тенденцій та поділився власним баченням того, як Україна може рухатися вперед після перемоги у війні.

Костянтин Сонін звернув увагу студентів на те, що одні країни упродовж довгих століть живуть у достатку, інші – у постійних злиднях, а деякі поперемінно то процвітають, то занепадають. Він зазначив, що відповідь на ці питання розкриває книга всесвітньовідомих економістів Дарона Аджемоґлу і Джеймса Робінсона «Чому нації занепадають? Походження влади, багатства та бідності».

Лектор закцентував увагу на головній ідеї книги, зауваживши, що успіх чи неуспіх країни визначається інститутами, які в ній панують. Інститути можуть бути екстрактивні або інклюзивні. Інклюзивні економічні інститути забезпечують широкий доступ до ринків і творчого руйнування. Інклюзивні політичні інститути забезпечують широку участь у політиці та підзвітність для тих, хто перебуває при владі. Екстрактивні економічні інститути блокують вхід на ринок і зберігають чинні монополії. Екстрактивні політичні інститути зберігають владу в руках вузької еліти. Насправді рухає людство вперед активне громадянське суспільство, що ставить на перше місце економічний та політичний добробут кожного громадянина.

Костянтин Сонін нагадав про розвиток України від початку незалежності, про олігархів та корупцію, що призвело до проблем в економіці нашої країни. Він наголосив на важливості реформ та боротьби з корупцією для забезпечення стабільного економічного зростання. Лектор розповів про «італійське економічне диво» у 1950-1970 роках, коли Італія досягла стрімкого розвитку завдяки ефективним реформам.

Відповідаючи на запитання студентів, що очікує Україну після війни, лектор зазначив, що перш за все, це – зруйнована та знищена інфраструктура, яка потребує плану Маршала, сильного і дієздатного уряду; вступу до ЄС, можливостей для реформ, можливостей інвестувати та зростати швидше, розбудови інклюзивних економічних інституцій; децентралізації (і використання місцевих виборів). Водночас він зазначив, що немає ознак того, що інклюзивні політичні інститути України перебувають під загрозою.

Під час жвавої дискусії та запитань-відповідей після основної презентації, Костянтин Сонін зазначив, що війна довга і жорстока, але Україна переможе. Після завершення війни є чудові шанси на «українське диво» – десятиліття стійкого зростання. Це диво не повинно сприйматися як щось само собою зрозуміле – воно вимагатиме і реформ, і зусиль, і постійної політичної участі.

Ця зустріч стала корисним досвідом для студентів ФМВ, розширивши їхні знання в галузі економіки та покращивши навички спілкування англійською мовою.

Залишити відповідь