English EN French FR German DE Russian RU Spanish ES Ukrainian UK

Кемаль Ках’я: Українська Асоціація Солідарності в Аланії домовляється з НАУ про «навчання за обміном»

У місті Аланія вже 4 роки існує Українська Асоціація Солідарності «Ukrainian Alanya».

Кемаль Ках'я: Українська Асоціація Солідарності в Аланії домовляється з НАУ про «навчання за обміном»

Асоціацію заснував власник мережі готелів Мустафа Кемаль Ках’я та українці, які проживають в Аланії. Діяльність спілки спрямована, зокрема, на підтримку українських звичаїв, аби наші громадяни у Туреччині мали згадку про Батьківщину. Крім того, українська спілка в Аланії веде перемовини про співпрацю між університетами, та провадить благодійну діяльність. Так, з Національним авіаційним університетом ведуться перемовини про «навчання за обміном». Про те, чому Туреччина має місце в серці України, розповів у інтерв’ю президент української Асоціації Солідарності в Аланії Кемаль Ках’я.

Кемаль Ках’я (праворуч)

Чому Ви обрали українську громаду?

Бо я люблю Україну! У мене багато чого пов’язано з Україною. Там мій бізнес, друзі, улюблені місця, хороші люди та й культури наші дуже схожі. Є дуже сильний потенціал для торгівлі між Туреччиною та Україною – туризм, який є одним із них. Ми дуже раді щороку приймати тисячі українців у наших готелях та нашому місті. Крім туризму, сільського господарства, будівництва, металургійної, аерокосмічної, оборонної, енергетичної та логістичної галузей у Туреччині, доступні важливі проекти, реалізовані з Україною. Турецькі компанії проводять дуже важливі роботи в Україні, і я вірю, що цей потенціал та співпраця будуть дедалі більше тривати.

 

Що Ви вже встигли зробити за ці роки?

На сьогодні ми провели багато різноманітних заходів разом з українцями, які проживають в Аланії, ми цінуємо їх звичаї, прагнемо дати відчуття дому, шматочок Батьківщини в Турецькій республіці. Масляна неділя, день Вишиванки, Шевченківські дні, програма вшанування пам’яті жертв Голодомору, Великдень, святкування Дня Незалежності України.

 

Також цього року завдяки представникам української громади ми співпрацюємо з Україною та розпочали благодійний проект «Сім’ї героїв, загиблих в АТО».

Розкажіть більше про цей проект.

У липні ми запустили проект «Сім’ї героїв, які загинули в АТО», де 10 сімей, які мають тяжку долю, чиї чоловіки, батьки чи діти загинули в АТО, мають можливість відвідати Аланію і безкоштовно відпочити в 5-ти зірковому готелі з сервісом all inclusive. Все це для того, щоб українці відчували себе захищеними в іншій країні і знали, що в Туреччині є люди, які небайдужі до України, які шанують пам’ять українських воїнів!

Які Ваші плани на майбутнє?

Ми проводимо зустрічі з українськими університетами та обмінюємось інформацією щодо навчальних та академічних питань.

До нас завітав професор Юрій Волошин, декан факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету України. Ми намагаємось реалізувати ідею «навчання за обміном». Договори про спільну співпрацю були підписані з двома університетами в Аланії (Університет Алааддіна Кейкубата в Аланії та Університет Хамдулли Еміна Паші, – Ред.). Продовжуються дослідження спільних навчальних заходів у галузі авіації, міжнародних відносин та зв’язку.

Що Вас надихає?

Кожен з нас повинен допомагати тим, хто цього потребує. Здійснюючи добрі справи, ми отримуємо віддачу тепла, добра, любові та відчуття причетності до зміни дійсності, що надихає та рухає нас уперед.

 

Як Асоціація Аланія – Україна ми запрошуємо всіх відвідати нас. Українські гості, які планують відвідати Туреччину, можуть провести спокійний відпочинок, не турбуючись про своє здоров’я. Міністерство туризму Туреччини, Міністерство охорони здоров’я, Науковий комітет та Міністерство внутрішніх справ вжили найвищі заходи щодо Covid-19, наші готелі отримали «Сертифікат безпечного туризму» та керуються гігієнічними нормами за будь-яких обставин та умов.

Залишити відповідь