English EN French FR German DE Russian RU Spanish ES Ukrainian UK

Вечір пам’яті полум’яного патріота України, поета Василя Стуса на Факультеті міжнародних відносин НАУ

Вечір пам’яті полум’яного патріота України, поета Василя Стуса на Факультеті міжнародних відносин НАУ

На Факультеті міжнародних відносин пройшов Вечір пам’яті полум’яного патріота України, поета Василя Стуса, організований доцентом кафедри Журналістики Олександром Кошаком.

У рамках заходу були поставлені художні мініатюри із життя Василя Стуса, повідано про його творчий шлях, політичну боротьбу за Українську національну думку. Перлиною вечору став перегляд художнього фільму «Заборонений» про життя Василя Стуса. На заході були присутні режисер фільму Роман Бровко та сценаристи Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, які із задоволенням відповіли на питання учасників заходу.

«Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації». Ці слова полум’яного патріота України, поета-шістдесятника Василя Стуса стали лейтмотивом вечора його пам’яті, що відбувся 3 грудня 2019 року на ФМВ НАУ.

Він  народився 6 січня 1938р. в хліборобській родині в селі Рахнівці на Вінниччині. Після закінчення школи навчався в Донецькому педагогічному інституті. Далі вчителював, служив в армії, працював в газеті. У 1959р. у «Літературній газеті» з’явилися перші вірші поета.

У 1963р. Василь Стус вступає до аспірантури Інституту літератури ім. Тараса Шевченка в Києві. Бере участь у роботі Клубу творчої молоді. За участь у протесті на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» його виключили з аспірантури. Відтоді не надрукували жодного рядка.

У 1970р у Брюсселі виходить перша книжка поета-дисидента «Зимові дерева».

У 1972р. разом з іншими українськими  поетами його було заарештовано й засуджено. Ув’язнення відбував у Мордовії. Після завершення основного терміну відправили у заслання.

Після повернення відмовився від радянського громадянства на знак протесту проти приниження людської гідності і національних почуттів радянською владою. У 1979р. повертається та працює у Києві.

У 1980р. знову був засуджений до 10 років ув’язнення та 5 років заслання. 28 серпня 1985р. його відправили у карцер, де він оголосив голодування. У ніч із 3 на 4 вересня 1985р. Василь Стус помер.

Студенти кафедри журналістики, а точніше актори творчої платформи «Світло», показали глядачам своє прочитання фрагментів щоденника репресованого поета-дисидента у засланні. Дійові особи та виконавці: у ролі Василя Стуса  студент Сергій Белезюк; у ролі Вячеслава Чорновола — студент Валентин Майданюк; у ролі молодого Василя Стуса студент Владислав Шинкаренко; у ролі Бориса Пастернака — студент Антон Кошіль; у ролі дружини Василя СтусаВалентини — студентка Ірина Гащенко; у ролі поетеси майбутньогостудентка Олена Гужина. Сценарист і режисер дійства Ірина Сорока, продюсер Олександр Кошак.

Потім відбувся прем’єрний показ в стінах НАУ нової повнометражної ігрової кінострічки «Заборонений» та зустріч з авторським колективом цього художнього фільму:  сценаристами  Сергієм Дзюбою та Артемом Кірсановим.

Добавить комментарий